Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu’ndan Seçim Sonrası Ekonomi Yorumu: “Döviz Bürosuna Koşanlar Bayramdan Önce Satabilir”

BirGün yazarı ve iktisatçı Prof. Hayri Kozanoğlu, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından ekonomi değerlendirmesinde bulundu. Kozanoğlu, temmuz ayında yapılacak zamma dikkat çekeren yeterli zam yapılmaması durumunda toplumsal tepkilerin şiddetleneceğini ifade etti.

KORKULAN SIÇRAMA OLMADI

BirGün’de yer alan habere göre Kozanoğlu, 31 Mart seçimleri sonrası piyasanın oldukça sakin bir seyir izlediğini ve döviz kurunda korkulan sıçramanın olmadığını belirterek bu durumu Cumhurbaşkanı’nın balkon konuşmasında Orta Vadeli Program’a ve 12. Kalkınma Planı’na referansla, Mehmet Şimşek’in uyguladığı kemer sıkma programının devam edeceğini ima etmesine bağladı.


Hayri Kozanoğlu

“DÖVİZ BÜFELERİNE KOŞAN KÜÇÜK YATIRIMCILAR…”

“Seçim öncesi 100 euro, 150 dolar gibi mütevazı alımlarla döviz büfelerine koşan küçük yatırımcılar ise beklenen sıçrama gerçekleşmeyince bayram öncesi satışa dahi geçebilirler” diyen Kozanoğlu, şunları söyledi:

“Bunun sebebi Cumhurbaşkanı’nın balkonda Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’na referansla, Mehmet Şimşek’in uyguladığı kemer sıkma programının devam edeceğini söylemesi olabilir. Başta bankalar gibi büyük oyuncuların bu senaryoyu onayladı. Bilindiği gibi dezenflasyon programının ana halkası, yabancı sermaye girişlerinin hızlanması, böylelikle liranın değer kaybının enflasyonun altında kalmasıdır. Türkiye’de faizlerin yüksek düzeyi önümüzdeki dönemde para girişlerini getirebilir. Seçim öncesi 100 avro, 150 dolar gibi mütevazı alımlarla döviz büfelerine koşan küçük yatırımcılar ise beklenen sıçrama gerçekleşmeyince bayram öncesi satışa dahi geçebilirler.”

ASIL DÜĞÜM ASGARİ ÜCRET

Kozanoğlu, temmuz ayında yapılacak zamma dikkat çekerek iktidar için ‘zor’ karar olduğunu dile getirdi. Temmuz ayında yapılacak maaş ayarlamalarının bir süreliğine tepkileri azaltabileceğini ifade eden Kozanoğlu, asıl düğüm noktasının asgari ücret olduğunun altını çizdi:

“Ancak asıl düğüm noktası asgari ücret. Özel sektörde özellikle perakende, gıda, inşaat, mobilya, tekstil gibi işkollarında çalışanların yüzde 70-80’i asgari ücretli. Asgari ücrete Temmuz’da yeterli bir zam yapılmaması halinde toplumsal tepkiler şiddetlenir. Böyle bir ayarlamanın yapılması ise istikrar programını zedeler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir