BoE Faizleri İndirdi, Fed Sinyali Verdi: Altın Yükselişe Hazır mı?

Küresel altın piyasası, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz oranlarını düşürmesinin ardından İngiliz Sterlini karşısında mütevazı bir yükseliş yaşıyor. Bununla birlikte, Fed’in güvercin tonuna rağmen, dolardaki toparlanma altının cazibesini gölgeledi.

Fed’den Olası faiz indirimi sinyali ve altının tepkisi

Altın fiyatları Perşembe günü geri çekilerek, Federal Reserve Başkanı Jerome Powell’ın potansiyel faiz indirimleri hakkındaki yorumlarının ardından elde ettiği kazançları sildi. Değerli metalin geri çekilmesinde ABD dolarının yeniden yükselişe geçmesi etkili oldu. Powell Çarşamba günü Eylül ayında bir faiz indiriminin düşünülebileceğini belirterek merkez bankasının enflasyon savaşının sonuna yaklaştığını öne sürdü. Bu durum altını son iki haftanın en yüksek seviyesine taşıyarak 17 Temmuz’da kırdığı 2.483,60 dolarlık rekora yaklaştırdı.

Fed’in güvercin tonuna rağmen, dolardaki toparlanma altının cazibesini gölgeledi. Quantitative Commodity Research analisti Peter Fertig, “Powell’ın Eylül ayında olası bir faiz indirimini masaya koyması altın için destekleyici. Ancak diğer yandan, şu anda biraz daha güçlü bir ABD doları ve daha zayıf bir Euro var ve bu olumsuz bir etki.” değerlendirmesini paylaştı.

Merkez bankası altın talebi ve ekonomik verilerin etkisi

Yatırımcılar Powell’ın yorumlarını sindirirken ABD Hazine tahvilleri Perşembe günü son ayların en düşük seviyelerine indi. Ancak, Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, piyasanın odağı şimdi Cuma günkü ABD bordro raporuna kaymış durumda. Beklenenden daha güçlü bir istihdam artışı, Eylül ayındaki faiz indirimi konusunda şüphe uyandırabilir. Citi analistleri, gelişmekte olan piyasa merkez bankaları arasındaki dolarsızlaşma, rezerv çeşitlendirme ve alternatif fiat talebi eğilimlerine atıfta bulunarak, merkez bankası altın talebinin 2024/2025 yıllarında yüksek kalacağını tahmin ediyor.

Küresel ekonomik manzara ve BoE faiz indirimi

Küresel altın piyasası, İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonun düşmesi ve ekonominin soğumasıyla birlikte faiz oranlarını düşürmesinin ardından İngiliz Sterlini karşısında mütevazı bir yükseliş yaşıyor. Perşembe günü, merakla beklenen bir hamleyle BoE, Banka Faizini 25 baz puan düşürerek %5’e indirdi.

İngiltere Merkez Bankası, İsviçre Ulusal Bankası, Kanada Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın ardından Federal Reserve’den önce faiz oranlarını düşüren üçüncü büyük merkez bankası oldu. Altın piyasası döviz piyasalarında mütevazı bir hareket görüyor. Ekonomistler Perşembe günkü faiz indiriminin beklenenden daha yakın bir karar olduğunu belirttiği için altının pound karşısındaki hareketi sınırlı olabilir. Bu arada, faiz indirimi 5’e karşı 4 oyla kabul edildi. Bu hamle, merkez bankasının enflasyon baskılarının yüksek kalmaya devam edeceğini öngörmesiyle geldi. Pepperstone Kıdemli Araştırma Stratejisti Michael Brown, BoE’nin faiz indirimlerine devam etmesinin beklendiğini ancak ilerlemenin beklenenden daha yavaş olabileceğini belirtti.

Altın piyasası görünümü ve teknik analiz

Piyasa analisti James Hyerczyk, altın piyasasının görünümünü değerlendiriyor ve teknik resme bakıyor. Güçlenen dolar nedeniyle altının kısa vadeli görünümü düşüşe dönebilir. Ancak, orta ve uzun vadeli beklentiler, potansiyel faiz indirimleri, devam eden jeopolitik gerilimler ve merkez bankası talebinin sürmesiyle desteklenerek yükseliş eğilimini koruyor. Yatırımcılar düşük aralıklara yakın short pozisyonlar konusunda temkinli olmalı ve piyasayı hareketlendirebilecek potansiyel olaylar için yaklaşan ekonomik verileri yakından takip etmeli.

Altın fiyatları günlük grafik

Sarı metal daha düşük, ancak hala 2.418,47 dolar ve 2.380,54 dolarlık bir çift %50 seviyesinin güçlü tarafında. Ayrıca, ana destek olan 50 günlük hareketli ortalamanın yükseliş tarafında 2.362,60 dolardan işlem görüyor. Günlük grafik, piyasanın 2.483,74 dolar ile rekor seviyeye temiz bir atış yaptığını gösteriyor. Ancak, alıcılar fiyatları bu seviyeye yükseltmek için bir katalizör bekliyor olabilir.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir